11. 1. 2010

Láskavosť?

Bavil som sa s kamarátom, ktorý študuje teóriu interaktívnych médií o internete a rôznych vplyvoch v umení a tak podobne. Dokonca mi to prišlo v tej chvíli celkom zaujímavé. A dospeli sme ku komentárom a diskusiám pri článkoch na internete. Čítali ste niekedy nejakú? Nie? O veľa ste neprišli. Teda pokiaľ sa nevyžívate v rôznych nadávkach za ktoré by sa hanbil každý kto by niečo také vyslovil. Býva ich tam viac ako dosť. Diskutujúci zásadne priamo napádajú svojich oponentov a tí im nezostávajú naozaj nič dlžní. A tak sa striedajú urážky nadávky a rôzne iné vyberané slová. No a tak sme si položili otázku: Prečo je to tak? Odpoveď na ňu nie je jednoduchá. Povedal by som, že je priamo zložitá. No niektoré myšlienky tu o tom napíšem.
Internet je mladé médium, ktoré sa potrebujeme naučiť používať. Tak ako sme sa naučili telefonovať, písať listy, rozprávať sa z očí do očí. Presne tak musíme zistiť ako preniesť etiku do našej internetovej komunikácie. Nie je to ľahké, ale postupne sa to musíme naučiť a verím, že sa aj naučíme a slušný človek sa nebude musieť červenať, keď si prečíta komentáre k článku internetového spravodajstva.
Ďalšou vecou pri ktorej sa zastavím je to, že internet nám poskytuje určitú anonymitu. S kolegom v práci, či spolužiakom v škole si tak dobre nepokecáme a nevynadáme mu tak šťavnato od srdca. A to len preto, že máme iný názor. Internetová anonymita (podotýkam, že do veľkej miery len zdanlivá) nám dáva pocit bezpečia a tak môžeme ľahšie prejavovať svoje prirodzené 'zvieracie' pudy. Aj toto súvisí s tým, že sa potrebujeme veľa učiť.
A poslednou vecou, ktorá ma napadla až teraz a neviem, či by s ňou Marek (to je ten môj kamarát) súhlasil, je to, že súčasnému svetu chýba láskavosť. Kto so mnou nesúhlasí, nech zdvihne ruku a tou druhou napíše láskavý komentár vyjadrujúci svoj nesúhlas. Sám si uvedomujem, že práve v takejto situácii je aj pre mňa nesmierne ťažké prejaviť svoju láskavosť. No láskavosť svetu nechýba len pri internetových diskusiách. Vezmime si napríklad súčasné dianie na Slovensku. Kamionisti si s vládou skladajú poklony, ktoré dokonale vystihla kopa hnoja pred úradom vlády Slovenskej republiky. A keď mladiství, ale aj tí skôr narodení, ktorí prispievajú do internetových diskusií vidia okolo seba, a u verejne najznámejších osobností, takéto správanie, niet divu, že internetové diskusie vyzerajú tak ako vyzerajú.
A tak záverom pripomeniem nadpis môjho blogu: "Skúsme chodiť svetom premýšľajúc". Premýšľajme ako zlepšiť tento svet tým, že budeme láskavejší k ľuďom okolo nás.

1 komentár: