10. 1. 2010

ARCHÍV - Facing the Giants z 22.8.2007

V pondelok som videl jeden pekný film. Nebudem mu dávať hneď na začiatok superlatívy aj keď tým aký vo mne zachoval dojem by si zaslúžil vynachváliť do neba. Dej rozpisovať nebudem ten si môžete prečítať kdekoľvek a samozrejme najlepšie je raz vidieť ako sto ráz počuť.
Facing the Giants, alebo Vzoprieť sa Obrom je film natočený ako inak v Amerike a je to na ňom poznať na prvý pohľad. Na druhú stranu sa od všetkých ostatných filmov z prostredia športu výrazne odlišuje. Čím? No nie je tam zbytočne veľa sexu a perverzností (teda ťažko by ste ich tam hľadali), nebola tam hrubosť a bol tam dôraz na Boha. A to sa dostávam k tomu, čo mi ten film dal. Úplne nádherne, i keď možno trochu násilne bolo zobrazené ako naozaj každou činnosťou sa dá osláviť Boha (dokonca i hraním amerického futbalu). Musel som sa zamyslieť, či v mojom živote je to tiež tak a či veci, ktoré robím sú na slávu toho Najvyššieho. Nie vždy je to tak ako by malo a nie vždy sa dokážem oddať službe Pánovi úplne celý.
Nádherný moment bol, keď stredná škola, na ktorej sa odohrával dej filmu, prežila prebudenie. Zobrazené modlenie sa teenagerov po skupinkách jeden za druhého v pokore pred Stvoriteľom bol krásny pohľad a je to sen snáď každého veriaceho. Nie je to ale nereálne. Sny sa plnia a musím potvrdiť, že zázraky sa dejú i dnes a nielen v Amerike, ale aj u nás na Slovensku a v Čechách.
A potom s akonečne objavila hlavná myšlienka celého filmu: „Pre Boha nie je nič nemožné!“ Čo na to povedať jedine prosté Amen. Z Bohom sa dá zvládnuť všetko. Či už sú to rôzne maličkosti každodenného života, alebo sú to situácie, ktoré rozhodujú o ďalšom osude človeka s Pánom sa tieto situácie dajú zvládnuť. Nevravím, že všetko sa darí, ale Pán má pre nás určitý plán, ktorý žiaľ často objavujeme veľmi pozde a práve kvôli tomu nás to stojí veľa síl.
Na konci filmu po skončení titulkov zazneli dve vety:
  1. Pre Boha je všetko možné!
  2. Postavte sa aj vy svojim obrom!
A k tejto druhej výzve by som sa chcel pridať. Každý sa niečoho v živote bojíme. Poďme teda a postavme sa svojmu strachu. Pán je ten ktorý má pre nás riešenie a s ním to napriek obavám, ale s vierou môžeme zvládnuť na výbornú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára