9. 4. 2020

Život kresťana podľa ISO - Príručka kvality

Keby sa ma niekto ešte pred pár rokmi, možno dokonca i len pred pár mesiacmi, spýtal čo si myslím o myšlienke, života kresťana podľa ISO noriem tak asi by som sa naňho pozeral veľmi prekvapene a nič dobrého som si o tom ani nemyslel. Ale to som mal len veľmi malú predstavu o ISO normách. Pred nejakou dobou ma ale napadlo, že prečo nie. Nemusí to byť ani tak scestná myšlienka. A tak som sa odhodlal pozrieť na niektoré prvky systémov kvality hlavne podľa noriem ISO a ako by sa mohli aplikovať na kresťanský život. Ako prvú som si zobral príručku kvality (angl. Quality Manual). Nebudem to rozoberať úplne podrobne podľa ISO. Ale len niekoľko bodov, ktoré sa mi zdali ako zaujímavé pre túto aplikáciu, a o ktoré sa s Vami chcem podeliť (v ďalšom texte sa dopustím celkom dosť zovšeobecnení a tak prosím špecialistov na manažment kvality aby mi odpustili určité nepresnosti, vyplývajúce z tohoto zovšeobecnenia.):
  • Predmet činnosti organizácie 
  • Zodpovednosť vedenia - manažmentu
  • Kontext spoločnosti
  • Legislatívne a normatívne súvislosti
  • Hodnotenie, zlepšovanie a PDCA
  • Procesná mapa 
Najprv teda krátky úvod, čo v bežnom systéme kvality znamenajú jednotlivé body.
Predmet činnosti organizácie
Obvykle je odrazom oboru v ktorom firma pôsobí. Napríklad výroba predaj atď. Obvykle je predmet činnosti stabilný, nemení sa a v rastúcich firmách sa niekedy rozširuje. Zo samotného predmetu činnosti vychádzajú ciele kvality, vízia spoločnosti a politika kvality, ktoré túto problematiku doplňujú a konkretizujú. Spolu tak tvoria rámec čo a prečo firma robí.

Zodpovednosť vedenia - manažmentu
Vedenie spoločnosti v tejto časti deklaruje, že sa jedná o ich slobodné rozhodnutie vytvárať systém kvality, stoja za jeho myšlienkami a chcú aby pomohol fungovaniu firmy. Len tak mimochodom tento bod je v nemalom množstve firiem len formálny a skutočné činy vedenia neodpovedajú tomu, čomu sa touto zodpovednosťou zaväzujú. V takom prípade, je certifikát systému kvality len papierom pre zákazníka a činnosť firmy skôr komplikuje.

Kontext spoločnosti
Kontext spoločosti je len jednoduchý popis toho, kde je fima situovaná, kto sú jej zákazníci a kto sú ďalší stakeholderi. V podstate podbodom kontextu spoločnosti môže byť vymenovanie legislatívnych a normatívnych požiadaviek. Tie vyplývajú buď zo zákonnej povinnosti, alebo sú dobrovoľným záväzkom smerom k zákazníkom.

Hodnotenie, zlepšovanie a PDCA
Súčasťou systému kvality je vždy neustále zlepšovanie. Či už na základe chýb ktorých sa firma dopustí a následných náprav a nápravných opatrení, alevo v rámci preventívneho a cieleného zlepšovania. Ak Vás k tomu zaujíma viac skúste hľadať tzv. PDCA cyklus (plan, do, check, act). 

Procesná mapa
Procesná mapa je schémou, či grafom, ktorá naznačuje ako na seba nadväzujú jednotlivé činnosti (procesy) v spoločnosti. Delíme ich na:
- hlavné procesy - tvoria sled činností tvoriacich predmet činnosti organizácie.
- riadiace a pomocné procesy - tie zabezpečujú chod hlavných činností (procesov). Napr. vedenie, manažment rizík, manažment zmien)

A ako tieto prvky môžeme aplikovať na život kresťana? Je to môj návrh, neexistujú správne odpovede a každý sa môže vybrať inou cestou. Alebo vlastne vôbec nemusí. Na mládež do Litomyšlského Nového Kostela som si k tomu pripravil pracovný list, ktorý tu prikladám, keby som niekoho inšpiroval.

Zodpovednosť vedenia - manažmentu 
Tu som si dovolil upraviť nápis na Rozhodnutie. Bavíme sa teda o osobnej zodpovednosti každého a o slobodném rozhodnutí vykročiť do kresťanského života. Kresťanom sa človek nestáva automaticky, nenarodí sa ním. Je to rozhodnutie, potvrdené pokrstením v spoločenstve ďalších kresťanov. Žiaľ paralela zodpovednosti a rozhodnutia tu nekončí a aj u osobného vyznania sa niekedy stáva, že priznanie sa ku kresťanskému životu je v niektorých prípadoch takisto čisto formálneho rázu a nemá so zmenou vnútornou mnoho spoločného.

Kontext spoločnosti si upravím len trochu, pretože se jedná o kontext môj osobný a tak píšem o kontexte. Kde žijem s kým prichádzam do styku. Som súčasťou kresťanského spoločenstva, ale takisto firmy, kde pracujem, či triedy kde študujem, komunity kde žijem. Navyše som tento kontext rozdelil na prostredie a ľudí.

Legislatívne a normatívne súvislosti si mením na Bibliu a jedinú skutočnú autoritu, ktorou je Boh. Tu je to oveľa jednoduchšie ako pri firmách.  môžem písať o Božej autorite a autorite Božieho slova Biblie.

Aby som si mohol nakresliť Procesnú mapu života tak potrebujem hlavne vydefinovať Predmet činnosti, ktorý tvorí hlavný proces života. Ten sa takisto ako predmet činnosti firmy nemení a je stabilný po dlhú dobu. Na základe tohoto môžem vydefinovať Princípy, víziu či ciele, ktoré v tejto súvislosti mám. Hlavný proces si potom môžem doplniť o aktivity, činnosti a ďalšie veci, ktoré mi v jeho plnení pomáhajú. Za zmienku určite stoja a Vás napadnú mnohé ďalšie: modlitba, chvála, štúdium Biblie, spoločenstvo ostatných nielen kresťanov, pôst, dary Ducha Svätého.

V kontexte hodnotenia, zlepšovania a PDCA je nutné podotknúť, že takisto ako činnosti firmy tak ani náš život nie je dokonalý. Je dôležité priznať svoje zlyhania a hľadať cesty. A tu sa dostávam k upravenému nadpisu: pokánie. Když ale své hříchy vyznáváme, Bůh je věrný a spravedlivý – odpustí nám naše hříchy a očistí nás od každé nepravosti. 1. Jan 1,9.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára