8. 4. 2020

od nápadu k liečbe

Narazil som na rôzne viac či menej nechápavé komentáre, či povzdychy, prečo nie sme sebestačný vo výrobe ochranných a zdravotníckych pomôcok. Zamyslel som sa a odpoveď je podľa mňa jasná: voľný trh a nižšia cena z Číny (či iných ázijkých zemí). Vďaka tomu čínsky výrobcovia takmer dokonale vytlačili z trhu tých európskych, a tí ktorí to ešte nevzdali si jednoduché produkty nechávajú vyrábať v Číne. S vyššou mierou automatizácie sme schopní sa cenám priblížiť. Ale to sa bavíme, len o priamych výrobných nákladoch. Samotná kategória zdravotníckych pomôcok je tak obsiahla, že to nejde vyčísliť presne bez zohľadnenia konkrétneho produktu, ale predsa som sa aspoň približne pokúsil popísať, čo musí absolvovať výrobca, či vynálezca, aby svoj nápad zrealizoval a mohol liečiť pacientov. Nie je to návod, skôr niečo ako zamyslenie. Myslím, že málokto by v mimokrízovom čase siahol na štít vytlačený na 3D tlačiarni, či filter vyrábaný v maloobjemových dávkach, práve pre ich príliš vysokú cenu. Čo všetko teda tú cenu tvorí?
Prvá vec je nápad. Samozrejme sú prípady, že niekto dostane len tak nápad a začne ho realizovať a hneď s tým prvým uspeje a rýchlo ho dokončí. Ale väčšinou to tak ľahko nejde. Do určitej fáze vývoja sa s rôznymi produktami výrobca dostane a projekt musí, po investovaní nemalej čiastky, ukončiť. Za väčšinou výborných nápadov sú teda mesiace či roky tvrdej práce v laboratóriu.
Nápad je nutné dopracovať do prototypu, prototyp otestovať a celý výzkum ktorý je s tým spojený potvrdiť rôznymi testami. Jasné keď sa budeme baviť o jednoduchej kópií niečoho, čo už na trhu je, tak nemusím nič moc vymýšľať a tieto kroky sú veľmi rýchle. Ale inak celý proces návrhu a vývoja trvá niekoľko rokov, čo je spojené s nákladmi kľudně i v stovkách tisíc eur.
Všetko toto pomôže, že výrobca bude môcť veriť, že má produkt, ktorý je použiteľný a má šancu na úspech. Ale vyhrané nemá. Nasleduje proces testov požadovaných normami a zákonmi pre túto oblasť. V podstate tri základné skupiny: 
  • testy biokompatibility (koho by zaujímalo rieši ISO 10993-1)
  • testy použiteľnosti (rieši EN 62366-1)
  • klinické štúdie (rieši ISO 14155)
Tieto tri skupiny testov validujú (potvrdzujú) návrh produktu, časovo trvajú väčšinou viac ako dva roky a preinvestuje sa opäť niekoľko stoviek tisíc eur.
Povieme si výborne, máme produkt. To síce máme, ale celú dobu som neriešil výrobu. Ako sa to bude vyrábať? Pre začínajúceho výrobcu je väčšinou najvýhodnejšie si to nechať vyrobiť u niekoho kto to vie a dokáže efektívne aj v menšom objeme vyrobiť. Na výrobcovi potom zostanú už len validačné práce. Vo chvíli keď má produkt na trhu úspech má cenu stavať vlastnú výrobnú linku, v čistých priestoroch požadovanej kategórie a opäť sa bavíme o veľkej investícii minimále v stovkách tisíc eur. 
Ale aj keď vie kde a ako vyrobí produkt výrobca musí prejsť ešte certifikačným procesom. Proces implementácie systému kvality a certifikovania sa opäť natiahne na rok a viac a cena môže byť tentokrát "iba" v desiatkach tisíc eur. 
Výrobca konečne môže uviesť produkt na trh, ale k tomu ešte potrebuje presvedčiť ľudí a nemocnice aby produkt kupovali. A to sa práve dostávame naspäť k voľnému trhu, ázijskej konkurencii a umeniu ako vymenované náklady získať späť za predaj produktu v rozumnom časovom horizonte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára